1. THKÜ Yer İstasyonu

THKÜ Yer İstasyonu, detayları aşağıda belirtilmiş olan Kılıçsat Küp Uydu projesi çerçevesinde Gümüş Uzay Savunma Havacılık (GUMUSH) tarafından 2021 yılında Üniversitemiz Türkkuşu Kampüsüne kurulmuştur. Yer istasyonu, Fakülteler Binası çatısının güneydoğu kanadında yer alan UHF ve VHF antenler, bu antenlerin ve anten kontrolcüsünün bağlı olduğu aynı binada yer alan kontrol odası ve Ek Fakülte Binasında yer alan Komuta Kontrol Biriminden oluşmaktadır. Sistemin bazı temel bileşenleri şunlardır: 

  • UHF anten: kiriş yagi tipi, dairesel polarizasyonlu, RX frekans aralığı 430-438 MHz.
  • VHF anten: kiriş yagi tipi, dairesel polarizasyonlu, TX frekans aralığı 144-148 MHz.
  • YAESU anten rotoru
  • YAESU rotor kontrolcüsü ve bilgisayar ara yüzü
  • ICOM 9700 telsiz
  • Airspy SDR
  • Bilgisayarlar ve gerekli yazılımlar

 

KILIÇSAT'a dair bilgiler:

 

KILIÇSAT uydusu uzaydaki ilk 45 gününde 1 milyondan fazla OTS mesajı topladı. THKÜ Yer İstasyonu ile indirilen yaklaşık 500 bin veri ile oluşturulan haritalandırma aşağıda verilmiştir. 

 

 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk cep uydusu olan Grizu-263A uydusunun ilk sinyallerinin de alındığı yer istasyonumuzun lisans ve lisansüstü eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılması üzerine çalışmalar devam etmektedir. 

Üniversitemiz Yer İstasyonu üzerinden uydu gözlemlerimiz devam etmektedir. Bölümümüz öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bölümümüzde yer almakta olan Yer İstasyonu üzerinden başta Kılıçsat olmak üzere çeşitli uydu geçişlerini ve bunlarla ilgili detayları sıklıkla takip ediyorlar.

 

2. İtki Laboratuvarı

Seramik malzeme kullanarak RAMJET ve roket itki sistemleri tasarımı ve imalatı için kullanılmaktadır. İleri seramik malzeme teknolojileri konusunda çalışılması planlanmaktadır. Aynca 2 adet turboiet uçak motoru ile öğrencilere deney yaptırılabilmektedir. 4. sınıf Uzay Mühendisliği öğrencilerimiz Tuğrul Eren Dağlı, Begüm Güngör, Serkan Gökan ve Ayhan Orkun Gül tarafından Prof. Dr. Nevsan Şengil danışmanlığında tasarlanan ve tamamen seramik malzemeden imal edilen RAMJET motorunun İtki Laboratuvarımızda gerçekleştirilen ateşleme ve yanma testlerine aşağıdaki videodan erişilebilir.